Aikido pentru toti

Un dojo in fiecare scoala romaneasca

Posted by Serban Derlogea on August 24, 2019

Mergem toţi într-o barcă,
Iar barca e spartă şi apă tot ia;
Ne loveşte pe mare o furtună, din care
Doar dragostea ne poate salva.
(Mircea Vintilă)

Furtuna” care ne ameninţă din cântec este globalizarea şi competiţia internaţionala dură, la care românii sunt codaşi. Iar mulţi din ei nu dau semne că ar vrea să se schimbe pentru a deveni mai competitivi, ba din contră, parcă vor să dea cu capul în zid. Aceasta se datorează lipsei de vigoare şi de raţionalitate, cauzată de păcate vechi de când lumea, cum ar fi neştiinţa şi nesimţirea. Însă peste câţiva ani, nu mulţi – poate 10, poate 20 - toţi oamenii vor fi obligaţi să-şi schimbe mentalitatea şi modul de trai ca să poată supravieţui în lumea asta suprapopulată şi suprapoluată. Ei vor fi siliţi să se “deştepte”, adică să se pregătească atât pentru autoapărare individuală şi colectivă, cât şi pentru o convieţuire paşnică dar demnă, fără exploatarea semenilor sau distrugerea planetei.

Vreau să cred că nu am ajuns încă la punctul critic – după care nu mai există întoarcere, ori salvare. Cartea mea este un îndemn la „deşteptarea românilor”, ca să priceapă primejdia în care se află şi să ia măsuri de salvare: să se iubească între ei şi să respecte natura, să muncească şi să gândească. Scăparea din „furtună” se poate face numai cu „dragoste”, cu solidaritate, responsabilitate şi patriotism.

Iar toate astea le putem naşte practicând Aikido. Prin străduinţă în Dojo, Calea Păcii te ajută să scapi de la pieire şi să trăieşti sănătos, să construieşti în mod responsabil o viaţă acceptabilă alături de ceilalţi oameni. Ea te învaţă ce să faci în orice împrejurare: acasă, pe stradă, la lucru sau la petrecere, în caz de război sau de pace. Este un baraj împotriva violenţei şi dezbinării, a răutăţii şi nedreptăţii, o cale spre o lume mai bună şi mai frumoasă. Educaţia caracterului cu ajutorul Aikido îmbunătăţeşte relaţiile interpersonale, indiferent de vârstă, sex, avere, interese, etnie. Într-o lume bazată pe Aikido se va mai putea trăi – dar fără Aikido nu vom mai exista!

În aceste condiţii, ce şanse de concretizare are proiectul Un Dojo în fiecare şcoală?

Eu încă mai sper că românii se vor “trezi” la timp, fie lovindu-se singuri de „pragul de sus”, fie siliţi de UE. Viaţa îi va sili să aleagă: sau fac Aikido – sau vor pieri, zdrobiţi de conflicte şi de lipsuri. Dacă vor pricepe (la timp!) că e în interesul lor să practice Aikido, atunci vor dori şi să înveţe; dacă nu ei, măcar copiii lor. Când numărul românilor deşteptaţi va atinge “masa critică’, atunci proiectul cu Aikido ar putea deveni realitate.

Dar momentul “deşteptării” poate fi adus mai aproape!

Oricare din noi poate contribui la isprava asta. Aşa că, de ţii la neamul tău:
Hai, să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să construim împreună:
„Un Dojo (de Aikido) în fiecare şcoală (românească)”!


Dar vino înainte de a fi prea târziu!
Dacă îţi pasă şi nu mai vrei ca românii să tot fie coada:
CITEŞTE ŞI DĂ MAI DEPARTE !