Aikido pentru toti

Un dojo in fiecare scoala romaneasca

Posted by Serban Derlogea on August 24, 2019
alt   

Extras din cartea
„Manual de supravieţuire”

5.1. PREFAȚĂ
Lumea în care trăim e plină de pericole. Cum poţi scăpa de, sau din ele?

Urmând sfaturile din această carte!

Ele îţi arată ce trebuie să faci ca să supravieţuieşti. Adică, să scapi din (aproape) orice fel de accident sau dezastru imaginabil în care te ameninţă moartea. Dar şi să vieţuieşti în siguranţă, responsabil, în mod civilizat.

După ce ai citit această carte nu vei mai fi acelaş om: vei avea o altă pregătire mintală. Vei ştii cum să scapi de pericolul imediat. Vei ştii cum să rezişti până sosesc ajutoare. Vei ştii cum să supravieţuieşti.Un om pregătit face cât doi!

Oamenii chibzuiţi ştiu că trebuie să se pregă-tească pentru orice eventualitate şi, cât pot, îşi iau măsuri corespunzătoare. E evident că un gram de prevedere face mai mult decât tone de reparaţii. Totuşi, sunt foarte numeroşi cei care îşi închipuie că nu o să li se întâmple un accident tocmai lor. Deşi astfel de situaţii neaşteptate, îngrozitoare, apar mereu/ peste tot. Şi ele fac zeci, sute sau mii de victime printre oamenii obişnuiţi, care în toată viaţa lor nu au avut decât un singur coşmar - ultimul.

Incendiile, inundaţiile, cutremurele, automobilele care dau buzna, trenurile care deraiază sau se ciocnesc, navele care se scufundă, avioanele care se prăbuşesc - toate distrug fără să aleagă şi fără să anunţe. Uraganul, ruperea de nori, viscolul, soarele dogoritor - lovesc pe oricine, fără nicio discriminare.

Când eşti pierdut în ceaţa de pe munte, sau te târăşti înebunit de sete în deşert, ori când rătăceşti îngheţat până în măduva oaselor într-un pustiu de ghiaţă, sau te atacă un derbedeu  pe o alee întunecată – convingerea, iluzia ta, că aşa ceva nu ţi se poate, va întâmpla tocmai ţie, nu te mai ajută cu nimic. Iată că acest imposibil îl trăieşti! În casă, aproape de ea - sau la capătul pământului.

Tehnicile de supravieţuire sunt foarte variate. Ele depind de specificul situaţiei, dar şi de atitudinea, cultura, mentalitatea, posibilităţile (mintale, fizice, materiale), pregătirea celui surprins de criză sau accident. Auzi poveşti contradictorii spuse de supravieţuitori care au scăpat din acelaş pericol - deşi au acţionat în moduri cu totul diferite; unii chiar se salvează fără să facă ceva anume, conştient. Unii oameni vor să trăiască – alţii nu! Deşi viaţa e o minune care nu se mai repetă. Medicii se miră că unii oameni supravieţuiesc în situaţii din care normal, ştiinţific, trebuiau să moară. Explicaţia este una singură: aceşti oameni nu s-au lăsat înfrânţi de evenimente, ei au avut voinţa să trăiască, gândească, să lupte pentru a scăpa.

Vieţuitoarele moştenesc ereditar instinctul luptei pentru supravieţuire. In lumea animalelor mari sau mici găsim nenumărate exemple din cele mai variate: ca să scape - unele se zbat şi luptă, fug, înoată, ucid în jurul lor, se înmulţesc extraordinar, altele fac pe mortul, lansează mirosuri respingătoare, mimează o înfăţişare fioroasă şamd. Mulţi oameni fac la fel ca animalele: unii supravieţuiesc călcând peste cadavre, alţii ascunzându-se în grămada de fecale. Unii fac mulţi pui, copii (ca să-şi salveze familia, etnia), alţii suprimă gurile de prisos. Unii emigrează, fug, fură, cerşesc milă, ajutor, hrană, bani, alţii stau şi luptă, se salvează singuri din necaz. Sau, aflăm acuma că pentru a supravieţui în trecutul recent, unii au devenit informatori la securitate dar alţi oameni s-au refugiat în munţi, să lupte cu arma în mână contra ciumei roşii.

Există metode de supravieţuire pentru orice fel de om. Te poţi salva şi poţi trăi sau muri - fie cu capul sus, fie ruşinos. Problema supravieţuirii se împleteşte şi cu enigma existenţială a vieţii şi a morţii, a rostului fiecăruia pe pământ. Preocuparea conştientă în acest sens ne apropie de Dumnezeu. .....

Nu e nimic nou sub soare: n-am inventat eu roata, nici supravieţuirea. Conţinutul acestei cărţi  se bazează pe experienţa multor supravieţuitori, pe unele cărţi şi site-uri din Internet, dar şi pe poveştile multor tovarăşi de drumeţie. Non nova – sed nove (nimic nou, dar altfel spus). Le mulţumesc şi pe această cale tuturor celor care m-au ajutat direct sau indirect, cu voie, sau fără să ştie - să scriu acest ghid. O faptă cu adevărat bună nu e făcută cu premeditare, pentru o răsplată.

In carte sunt date sfaturi şi pentru situaţii deosebite, care nu pot apare la noi în ţară; dar acuma lumea circulă cu uşurinţă pe tot globul şi nu se ştie unde te surprinde ceasul rău. Chiar dacă apariţia telefoanelor mobile a schimbat radical în bine problema salvării accidentaţilor izolaţi (dacă au la ei aşa ceva). Metodele de supravieţuire tradiţionale, arhaice, sunt încă bune şi acuma, cu toată “globalizarea” comunicaţiilor.

Sper că acest Manual de supravieţuire va ajuta pe mulţi români să evite accidentele şi să scape din necazurile cu adevărat inevitabile. Iar pe câţiva adormiţi – să înceapă să gândească.