Aikido pentru toti

Un dojo in fiecare scoala romaneasca

Posted by Serban Derlogea on August 24, 2019
alt   

Extras din cartea
„Manual de supravieţuire”

5.2. PENTRU A SUPRAVIEŢUI – GÂNDEŞTE !
   Cei mai mulţi oameni au o idee foarte vagă despre supravieţuire. In primul rând pentru că nimeni nu i-a învăţat sau n-a vrut să-i înveţe. Dacă cineva îşi aduce câteodată aminte de subiectul acesta, precis e vorba de leacuri sau reguli băbeşti.

   De aceea Manualul de supravieţuire se adresează oamenilor obişnuiţi, cărora doreşte să le schimbe mentalitatea şi cunoştinţele. Oricine citeşte această carte va deveni mult mai priceput să reacţioneze adecvat şi rapid la o situaţie sau criză neaşteptată, în loc să-şi piardă capul şi să stea paralizat de frică, aşa cum păţesc cei care nu au nicio ideie (şi mai ales nicio pregătire) despre supravieţuire.

   Principiile de bază ale acestei cărţi sunt:

-    bazează-te pe tine (şi nu pe alţii, autorităţi);

-    fii gata să te descurci în orice situaţie, folosind în primul rând mintea;

-    improvizează ce-ţi trebuie din orice găseşti (fără să ai pregătite echipamente adecvate);

-    când încerci să scapi – gândeşte-te şi la ceilalţi.

   Chiar dacă “orice” descoperi în jur este aşa de puţin încât pare a fi nimica, adu-ţi aminte de comentariile des auzite ale salvatorilor ajunşi prea târziu la victime: “măcar să le fi trecut prin minte să se învelească în ziarele astea”, sau “poate scăpau dacă ar fi săpat o groapă în zăpada asta, să se adăpostească” ş.a.m.d..

   Când dă necazul peste tine sunt mari şanse să nu ai această carte în buzunarul hainei, nici timp s-o citeşti. S-ar putea să fii fericit dacă mai ai o haină pe tine! Ca să te poţi salva pe tine şi pe alţii cu ajutorul sfaturilor prezentate în continuare, e nevoie să citeşti Manualul cu atenţie, înainte de apariţia situaţiei periculoase. Experienţa dovedeşte că după ce creierul a fost alimentat conştiincios cu informaţiile utile pentru salvarea pielii, când apare o necesitate acută cunoştinţele respective vor fi extrase pe loc din adâncul memoriei pentru a fi folosite.

   S-ar putea să nu găseşti în carte răspuns chiar la orice întrebare. Pentru a rezolva totuşi problema: reciteşte cartea şi mai încearcă odată. Gândeşte (singur), caută şi ve găsi!

   Să nu-ţi închipui că dacă ai citit cartea – deja eşti şi priceput, şi capabil să acţionezi. Din păcate, multe sfaturi din carte nu pot fi însuşite decât cu ajutorul practicii. Degeaba le citeşti sau pricepi doar teoretic.

   Dar, iată cum pot fi valorificate informaţiile din acest Manual:

- Previzionează şi evaluează pericolele, necazurile, accidentele ce-ar putea să-ţi apară în perioada sau activitatea viitoare, în locurile şi împrejurările ce pot fi anticipate (de ex. în tribuna unui meci de fotbal, în cazul unei călătorii cu avionul, pe şosea la o oră de circulaţie cu intensitate maximă, în lift) şi restudiază paginile referitoare la aceste probleme;

- Nu memora papagaliceşte metodele şi soluţiile expuse, ci cugetă şi foloseşte sau exersează-ţi mintea pentru a le putea adapta şi aplica la nevoile sau condiţiile tale concrete, reale (mereu schimbătoare!); şcolarizează-te; exersează practic;

- Întreţine-ţi o condiţie fizică şi o sănătate bună, practicând sportul, mişcarea, luptând permanent cu sedentarismul care te amorţeşte. Urcă scările pe jos (NU cu ascensorul), mergi cu bicicleta (NU cu maşina, tramvaiul etc), fă excursii şi drumeţie des, pe jos (NU cu telecabina sau automobilul), înoată, joacă-te cu copiii etc;

- Preocupă-te permanent de această problemă vitală, caută şi găseşte soluţiile cele mai bune, fă pregătirile cele mai potrivite necesităţilor, condiţiilor, familiei tale;

- Reciteşte din când în când întrega carte (mai ales # 20), ca să-ţi împrospătezi memoria şi să devii mai apt de a reacţiona eficient în eventualitatea oricăror calamităţi previzibile.

   Şi spre a recăpăta imboldul de a te pregăti continuu.

   Viitorul bun nu e un cadou al întâmplării. Dacă nu te gândeşti la viitor - nu vei avea viitor.