Aikido pentru toti

Un dojo in fiecare scoala romaneasca

Posted by Serban Derlogea on August 24, 2019


8.5. LNT - partea a 3-a

Indicaţii LNT pentru alte feluri de turişti




Turiştii care călătoresc cu animale de povară, biciclete de munte, caiace, sau alpiniştii, precum şi cei interesaţi de informaţii despre alte regiuni sau de alte activităţi recreaţionale, vor consulta cu folos celelalte capitole ale programului LNT.

Iată câteva extrase din aceste reguli:

Bicicletele de munte

Blocarea roţilor. În afară de mersul numai pe potecile marcate, cicliştii mai pot micşora impactul asupra mediului folosind frânele la coborâre astfel ca să nu blocheze roţile. Crampoanele anvelopei blocate sapă un şanţ care accelerează eroziunea versantului.

Sezonul noroios. În timpul sezonului umed staţi pe drum şi nu folosiţi potecile. Dacă totuşi mergeţi pe o potecă şi daţi de o porţiune noroioasă, ocoliţi-o mai pe departe. Nu călcaţi pe marginea ei, căci o lărgiţi din ce în ce mai mult!


Alpinism

Iată câteva reguli pentru căţărători:
- Când folosiţi leucoplast, băgaţi toate resturile în buzunar.
- Amânaţi căţărarea pe stâncile cu cuiburi de păsări până vara târziu, când păsările pleacă.
- Nu agăţaţi coarda direct de un copac, ca să coborâţi în rapel, deoarece îi va jupui coaja. Legaţi de copac o bucată de frânghie, iar în bucla rezultată băgaţi  coarda.
- Lăsaţi stânca aşa cum aţi găsit-o. Nu o modificaţi încercând să ciopliţi o nouă priză.
- Bateţi pitoane cu grijă şi discreţie. Când lăsaţi ancore fixe, încercaţi să le camuflaţi folosind materiale având aceiaşi culoare cu stânca. Pe cât posibil folosiţi pitoane recuperabile, cu came, capete hexagonale, opritoare şi prize naturale (copaci, coarnelor de stâncă etc.).
- Nu vă căţăraţi în apropierea locurilor cu vestigii având semnificaţie culturală sau istorică.
- Folosiţi un praf de cretă de culoare asemănătoare cu cea a terenului.


Despre animalele de povară

Când folosiţi animale de povară, puteţi face multe pentru micşorarea impactului asupra mediului.
Iată câteva idei:
- Înaintea plecării în excursie, informaţi-vă dacă autorităţile zonei impun ca furajele să nu conţină seminţe de buruieni. Chiar şi acolo unde nu sunt astfel de restricţii, folosiţi astfel de furaje, căci ajută la evitarea răspândirii buruienilor dăunătoare. Asiguraţi-va că animalele sunt curate şi nu au seminţe de buruieni în blană.
- Nu creaţi noi locuri de tabără, ci folosiţi taberele existente pentru cai.
- Ţineţi animalele de povară la peste 70 m de malul apelor şi de tabere.
- Pentru micşorarea bătătoririi solului, reţineţi animalele prin împiedecare, nu prin legarea de un pripon.
Dacă e obligatorie legarea, mutaţi des pripoanele, pentru a micşora stricăciunile asupra vegetaţiei.
- Evitaţi ca prelungirea şederii cailor legaţi de un singur copac să provoace în jurul acestuia o zonă de mare impact. Pentru a priponi calul, legaţi mai întâi de copac o bucată de frânghie şi de inelul rezultat (larg) legaţi funia calului. În felul acesta se protejează coaja copacului.
- Nu înfigeţi cuie în copaci. Nu săpaţi şanţuri în jurul corturilor.
- La plecare, curăţaţi locul de popas. Îndepărtaţi resturile de fân. Împrăştiaţi grămezile de balegă şi umpleţi gropile apărute accidental.