3.7. Avantajele educaţiei fizice cu ajutorul Aikido

Imprimare

Ca metodă de educaţie fizică generalizată în şcoli,
Aikido are următoarele caracteristici:
1. Formează caracterul participanţilor şi îi învaţă autoapărarea (supravieţuirea). Este o educaţie fizică utilitară, de mase, care asigură:


2. Este o educaţie fizică sanogenă pentru toţi (deşi nu e doar atâta):


3. Este o educaţia fizică de bună calitate pentru şcoli (deşi nu e doar atâta):


Practicând Aikido, tinerii noştri vor putea profita de numeroasele avantaje enumerate mai înainte, desvoltându-şi o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Pe lângă efectul sanogen şi educaţia multilaterală, mulţi adolescenţi vor afla în Dojo că pe lume mai există şi altceva decât „mobil” calculator, modă, vodcă ori manele, iar alţii pot găsi un scop în viaţă: să-şi ajute semenii.

La fel, cadrele didactice şcolare ar profita şi ele atât din punctul de vedere personal (sănătate corporală şi mintală), cât – mai ales – din punctul de vedere profesional. Disciplinarea elevilor datorită studierii Aikido ar fi de mare folos pentru procesul de învăţământ. In plus, exerciţiile fizice practicate împreună de profesori (de orice specialitate) şi de elevi ar crea între tineri şi adulţi relaţii de colaborare nemaiauzite, stabilindu-se o solidaritate umană (biologică) fericită pentru rezultatul şcolarizării unora şi viaţa profesională a celorlalţi. De exemplu, ce elev ar mai avea curajul să nu respecte la ore profesoara de chimie, sau de desen, care are şi centură neagră?

Menţionez că apariţia unui Dojo într-o şcoală nu înseamnă investiţii noi, conform arhitecturii tradiţionale japoneze etc., ci doar o altă atmosferă de lucru impusă în cadrul sălii de sport existente. E bună orice sală de sport, pentru că un Dojo nu e un moft exotic, ci doar o simplă încăpere în care se face o educaţie corectă şi serioasă, cu ajutorul transpiraţiei. Este adevărat că sunt necesare saltele (Tatami), care să poată fi strânse sau desfăşurate conform programului şi necesităţilor. În susţinerea conceptului de sport şcolar cu caracter utilitar, sigur că în orice Dojo şcolar se pot învăţa sau practica şi alte arte marţiale, nu doar Aikido.